Hardware

De gebruikte apparatuur

Voordat het digitale tijdperk begon zijn de meeste foto’s gemaakt met mijn Olympus OM-10, met standaard 50 mm of 80-200 mm zoom lens. Een paar jaar geleden heb ik er ook nog een 35-75 mm Zuiko zoom lens voor aangeschaft. Sinds 2004 ben ik ook digitaal beginnen te fotograferen met een HP Photosmart R707, 5 MP en 3x optische zoom.In 2007 helemaal de overstap naar digitaal gemaakt en ook een DSLR, een Canon 400D aangeschaft.

De 400D was uitgerust met de Canon 4,5/18-55 kitlens en voor het veraf werk de Tamron AF70-300mm F/4-5,6 Di LD Macro 1:2 bijgekocht. De lichtsterkte van de kitlens is niet zo groot dus sinds april 2008 heb ik i.p.v. de kitlens de lichtsterkere Tamron AF17-50 F/2.8 SP XR Di-II LD Aspherical [IF]. Inmiddels is de Canon 400D vervangen door een Canon EOS 50D en is de Tamron 70-300 vervangen door de betere Canon EF 70-300 f4-5,6 IS USM, wel jammer dat hier geen macro-stand op zit zoals op de Tamron.  Naast de Tamron 17-50 heb ik de Canon EF-S 15-85 f3.5-5.6 IS USMaangeschaft. Deze is vooral bedoeld voor gebruik tijdens straatfotografie. Lees hierover meer op mijn blog. Op moment van schrijven heb ik hem nu ongeveer een jaar en het blijkt dat ik de Tamron nog maar zelden gebruik. De Canon 15-85 mm is een echte all-round lens voor mij.

Het analoge tijdperk.

Ook al voordat ik met de Olympus fotografeerde heb ik echter al een aantal andere camera’s versleten. De eerste camera bij ons thuis was een zgn. boxje, bij mijn weten ooit eens door mijn moeder aangeschaft, een zeer primitieve camera en als film werd rolfilm (type 127-formaat) gebruikt. Op een gegeven moment kreeg ik mijn eigen camera een Baldixette, ook een rolfilm camera, maar 6×6 (type 120-formaat) ipv 6×9 (type 127-formaat) zoals gebruikelijk bij de box-camera’s. Bij deze zoekercamera moest eerst de lens uitgeschoven worden voordat je een foto kon maken. De camera was hiervoor niet uitgerust met een balg, zoals vaak gebruikelijk toendertijd, maar met een metalen cilinder ipv een balg. Ook aan deze camera kon je niet veel instellen, 2 diafragma’s en een B-stand. Op een gegeven moment ging het uitschuifmechanisme van de lens kapot en moest er een andere komen. Dit werd een Adox Polomat 1 kleinbeeld-zoekercamera. Het was een zgn. halfautomaat. Deze camera heeft een ingebouwde belichtingsmeter. Je stelde de sluitertijd of diafragma in en dan moest je een rood wijzertje over de naald van de belichtingsmeter plaatsen. Eenvoudig maar redelijk effectief. Van deze camera heb ik veel plezier gehad en hij doet het nog steeds. In, ik denk 1968, toch overgestapt op een spiegelreflex, een Praktica, een in die tijd zeer populair Oost-Duits merk. Vooral populair vanwege zijn prijs. Oost Duitsland kon je in die tijd vergelijken met China en Korea nu. Van het modeltype ben ik me niet meer helemaal zeker, maar ik denk dat het de Super TL geweest moet zijn. Daar de camera kapot ging (kapotte sluiter) heb ik hem weggedaan en als opvolger de Olympus OM-10 aangeschaft. En daarna dus, in 2007, overgestapt op Canon.

 

baldixetteadox-polo-mat-1praktica_super_tlolympus-om-10eos400d-01

canon_eos50d

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.