Rondom kerst 2011

Kerst is natuurlijk vooral de tijd dat wij de geboorte van Jezus gedenken, maar daarnaast is het ook de tijd waarin veel sfeer gecreëerd wordt met verlichting, kerststallen, kerstmarkten e.d. Vooral Duitsland heeft een traditie voor wat betreft Kerstmarkten en wat doe je dan wanneer je in Z-Limburg woont en van fotograferen houdt, je gaat over de grens naar Duitsland, in mijn geval naar de kerstmarkt van Aken.
Met een aantal fotovrienden hebben wij deze op een avond bezocht. helaas wat het slecht weer, koud en regen. Met regen kun je doorgaans, in oude binnensteden, wel mooie foto’s maken, vooral in het donker, wanneer de verlichting weerspiegelt op de kasseien. Helaas regende het zo hard dat het toch wel problemen gaf voor de apparatuur en er dus maar weinig foto’s gemaakt zijn.

In deze tijd was er ook in Valkenburg de “Magisch Zand Sculpturen Kerststad” in Valkenburg. Een groot aantal Bijbelse voorstelling waren hier gemaakt uit zand. 

Dit alles was opgesteld in de Wilhelminagrot in Valkenburg. De weersomstandigheden deden er dus niet toe.

Met behulp van lichteffecten was alles min of meer mooi uitgelicht. Het mooist was de centrale grot waar werkelijk een complete stadsburcht was nagebouwd omringt door ander prachtige figuren.

De lichtomstandigheden waren vaak toch erg lastig en dus veel “HDR” opnamen gemaakt met -2, 0 en +2 belichtingscompensatie. Toch gaf dit niet altijd het gewenste effect, doordat hierdoor ook de achtergrond op gelicht werd, wat niet de bedoeling was. Het onderwerp kwam dan minder “los” van de omgeving. Dus uiteindelijk toch meestal de “neutrale” bewerkt en gepubliceerd.

Een selectie van de foto’s zijn weer te zien in het Fotoalbum van dit blog en op mijn Flickr-pagina’s van de Zand Kerststad en de Kerstmarkt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.