Beschikbare Software
Zoals je vroeger je negatieven eerst moest ontwikkeln en in de donkere kamer afdrukken, moet je ze tegenwoordig eerst naar je computer uploaden en daarna kun je ze daarop bewerken/optimaliseren. Om de foto’s te bewerken bestaat er veel software, zowel commercieel als freeware. Het meest bekende is Photoshop˙ van Adobe. Inmiddels is hier de versie CC van op de markt of beter gezegd in de cloud.
Voor de meeste amateur/hobbyfotografen is dit programma echter veel te uitgebreid. Adobe heeft daarvoor een lichtere versie, Photoshop Elements (PSE) uitgebracht. Met dit programma kun je al ontzettend veel en het voordeel is dat ook veel plugins die voor Photoshop op de markt komen, ook in PSE werken. Ikzelf werk met de Mac versie van PSE, versie 11 en sinds kort meer en meer met Photoshop CC.
Naast PS(E) zijn er nog veel andere programma’s. Andere goede programma’s zijn PaintShop Pro (commercieel) van Corel en Gimp (freeware, open source).
Beperken bovengenoemde programma’s zich hoofdzakelijk tot het bewerken en corrigeren van de foto, daarnaast zijn de programma’s waarin men de gehele workflow van fotobewerking tot aan het publiceren en delen met anderen via het internet of op een andere manier, sterk in opkomst. Het programma Lightroom van Adobe (Windows en Mac versies) en Aperture (Mac versie) van Apple winnen daardoor steeds meer aan populariteit. Met het uitbrengen van Aperture 3, begin 2010, heeft Apple het gat in mogelijkheden tussen Lightroom en Aperture dat er nog was, volledig gedicht. Al enige tijd gebruik ik nu Aperture 3 naast PS(E).
Bij de weblinks vind je een beperkt overzicht van bekende software voor het bewerken van foto’s.
Naast deze programma’s heb je natuurlijk ook enige uitleg nodig over hoe je hiermee moet werken. Met het internet van tegenwoordig is dat geen enkel probleem meer. Voor elk programma zijn er wel uitgebreide tutorials te vinden. Alleen al in Youtube zijn talloze videos te vinden die je wegwijs maken op het gebied van fotobewerking. Daarnaast nog vele ander, meer of minder, gespecialeerde sites. Ook hiervan enkele voorbeelden bij de weblinks. Ook staan op deze sites verwijzingen naar zgn. plugins voor de bewerkingsprogramma’s die het werken hiermee vereenvoudigen en/of verbeteren.
Ook kun je je natuurlijk op een tijdschrift abbonneren, om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardware en software. Verder staan hier ook vaak tutorials in voor zowel het verbeteren van je fotografische technieken als over het gebruik van je software. Van een aantal tijdschriften staan de webpagina’s bij de weblinks.